Jamaica Inn

  • Written by: Johan Atsma
  • Written on: 3 oktober 2016
Book cover
  • Daphne du Maurier
  • Roman
  • cornwall

Al enkele dagen lees ik “Jamaica Inn” van Daphne du Maurier. Ik ben met mijn zoon in Engeland om aldaar te toeren in mijn open sportauto. Een van de reisdoelen is Jamaica Inn, de herberg die in het voornoemde boek een hoofdrol speelt. Locatielezen in optima forma, dacht ik zo. Een vriendin bracht me op deze titel toen ik haar verrtelde hoe leuk het kan zijn om een boek te lezen op de plek waar het zich afspeelt. De sfeer, de taal, de personages die zich om je heen begeven, doen het boek tot leven komen.

 

Jamaica Inn is een herberg die zich bevindt in Cornwall, een landstreek waar het zeer kan spoken. Dat doet het dan ook volop in het boek, het ruige landschap en het gure klimaat hebben direct invloed op de personages . Voor mij pakt het dit keer anders uit. In Engeland is het deze dagen stralend zonnig en bloedheet. Die beoogde couleur locale ontbreekt dus. Dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Ik vermaak me prima met het boek, een ‘gothic novel’ over ruige mensen, smokkelaars, dieven en piraten.

 

Daphne du Maurier woonde een groot deel van haar leven in Cornwall en kende “Jamaica Inn’. In 1936 publiceerde ze haar ‘…story of adventure’ alsof het zich aldaar in het begin van de 18e eeuw zou kunnen hebben afgespeeld. Ze maakte er een spannend boek van met plotwisselingen, een sterke vrouw als hoofdpersoon tegenover een rauwe mannenwereld die al in 1936 niet meer was voor te stellen.

Waarmee zich mijn tweede probleem zich aftekent. Jamaica Inn is nu een toeristische trekpleister met een souveniershop alwaar alle boeken van Dahne du Maurier te koop zijn, T-shirts met piratenlogo en nog veel meer. Er is een mooi ingericht bargedeelte dat de 18e eeuw oproept maar dan in gepoetste vorm. Maar ook is er een groot zelfbedieningsrestaurant, er is een hoekje ingericht met twee verkleedde poppen die de hoofdpersonen dienen voor te stellen en, potverdrie, een koperen plaquette op de vloer van de bar die een belangrijke gebeurtenis in het boek letterlijk markeert.

 

 

Spoiler Alert! Zo ver was ik nog niet in het boek! Enfin, er hangt dus allesbehalve een 18e eeuwse atmosfeer, je kunt ook naar de Efteling gaan voor het zelfde effect.

 

 

We helpen onszelf aan wat drinken en iets lekkers erbij en ik lees een hoofdstuk in het boek. Meer plichtsgetrouw dan enthousiast. Maar ik word wel vrolijk van het geheel. Zit ik hier toch maar mooi met mijn boekje, ergens in zuidwest Cornwall. Beter was het geweest als de wind zou gieren en de regen striemend tegen de ramen sloeg. Beter was het geweest als er enkele boerenknechten aan de bar in onverstaanbaar Cornish de stand der zaken doornamen onder het genot van een groot glas heerlijke lauwe Ale.
Beter was het geweest als de barman een stuurse man met hele grote handen was geweest. Maar helaas: stralende zon, 60 plussers op het terras buiten, een vriendelijk meisje achter de kassa, een parkeerterrein met touringcar en de bar gaat pas na twaalf uur open…Met een grote grijns koop ik een T-shirt dat ik op het parkeerterrein aantrek. Mijn zoon weigert, hij wil er niet dood in gevonden worden denk ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *