Adolf Hitler: My Part in His Downfall (War Memoirs #1)

  • Written by: Johan Atsma
  • Written on: 7 juli 2016
Book cover
  • Spike Milligan
  • Non-fictie
  • Bexhill

Twee weken na een rondreis door zuid Engeland stuit ik op een boekje dat daarin goed had gepast.
“War memoirs volume 1, Adolf Hitler, my part in his downfall” van Spike Milligan. Het is het eerste deel uit een serie van 7 waarin Milligan zijn oorlogsherinneringen als soldaat in het engelse leger boekstaaft. En zoals je van Spike Milligan mag verwachten, hij is de godfather van de hedendaagse britse komieken, blijkt de werkelijkheid van het oorlogvoeren absurd.

 

Deel 1 van zijn War Memoirs beschrijft de start van zijn actieve carriere als ‘Gunner Milligan’ in het engelse leger. Bexhill aan de engelse zuidkust is vooralsnog zijn standplaats, later zal hij in Algerije, Tunesie en Italie daadwerkelijk deel uitmaken van serieuze oorlogshandelingen maar in deel 1 wordt de tijd toch vooral verbeidt in ledigheid, zinloze oefeningen en verplaatsingen. Af en toe vliegen er duitse bommenwerpers over op weg naar Londen. Spike Milligan schrijft er hilarisch over. Een flauwe kwinkslag is nooit ver weg. Naar eigen zeggen: “all the salient facts are true, I have garnished some of them in my own manner, but the basic facts are, as I say, true.”
Milligan publiceerde dit eerste boek in de serie in 1971. Op basis van dagboekaantekeningen van hemzelf en van anderen met daaraan toegevoegd diverse tekeningen van eigen hand, foto’s en andere illustraties die hij naar eigen hand zet, ontstaat er een boekje dat humor met een serieuze onderlaag brengt en serieuze zaken van een kwinkslag voorziet. Inmiddels, deel 2 heb ik nu ook uit en de andere delen gaan volgen, snap ik waarom Monty Python’s flying circus, Spike Milligan als inspiratiebron beschouwde.

Is het leuk om dit boekje in zuid Engeland te gaan lezen? Jazeker. Herkenbaar is het dorpse karakter van midtown Great Britain. Het kleinburgelijke heldendom dat zo goed past bij onaanzienlijke britten die wanneer nodig staan voor de goede zaak. In dat Heldendom doet geschiktheid voor de taak er niet altijd toe. Dad’s Army, weet u nog? bracht vooral dat kleinburgelijke prachtig in beeld.

 

Milligan laat zien dat het er in het echte leger vergelijkbaar aan toe ging. Maar hij laat ook zien dat er meer aan de hand is. In oorlog, in de aard van zichzelf absurd, is humor en ook muziek maken noodzakelijk geworden, een manier om met de niet zo fijne werkelijkheid om te gaan.
Aldus krijgt de komiek Spike Milligan wat mij betreft met terugwerkende kracht heel wat meer diepgang dan ik in eerste instantie zou denken. Uit hetzelfde hout gesneden zijn Peter Sellers en Harry Secombe, waarmee Spike Milligan ‘the Goonshow’ maakte, een absurde radioshow die voor menig latere engelse komiek een inspratiebron was. En zo leverde de tweede wereldoorlog toch nog wat moois op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *